”Quaderns de Lavínia” s’afegeix a la commemoració de la mort del poeta d’Oriola

 

Miguel Hernández Gilabert (Oriola, 30 d’octubre de 1910 – Alacant, 28 de març de 1942). Comunista des dels 26 anys, quan esclata la Guerra Civil s’allista al bàndol republicà. Figura al 5è Regiment i passa a altres unitats als fronts de la batalla de Terol, Andalusia i Extremadura, també acudirà al front de Jaen. L’estiu de 1937 va assistir al II Congrés Internacional d’Escriptors Antifeixistes celebrat a Madrid i València, i després va viatjar a la urss en representació del govern de la República. A la tornada va escriure el drama Pastor de la muerte i altres poemes recollits posteriorment a la seva obra El hombre acecha. De 1937 és Viento del pueblo. En acabar la guerra és empresonat i després de moltes vicissituds mor a la infermeria de la presó alacantina el 28 de març de 1942 als 31 anys d’edat. El seu Cancionero y Romancero de ausencias (1938-1941) és un diari íntim i dolorós acabat a la presó.

 

Salvador Espriu li va dedicar un poema carregat d’al·lusions, on de passada feia revisió de si mateix i de com havien anat les coses durant aquells anys des de la perspectiva que li oferia la mort de Franco. No es tracta d’un poema apologètic i polític al servei de cap causa. Espriu recupera el poeta líric que era Hernàndez i des de la seva pròpia reflexió, escandeix en uns decasíl·labs impecables com és lícit de parlar en clau lírica de situacions viscudes en èpoques dominades no tant per ideologies de partit (tan fàcilment manipulables) com de sentiments tan individuals com són la llibertat i la dignitat de la persona. Per això en l’estructura cabalística de Les cançons d’Ariadna, situa el poema adreçat a Miguel Hernández en la  Corona, el nivell més alt de l’Arbre de la Saviesa del Coneixement, com s’anuncia en el vers 4, «saviesa de cant», i es confirma en el 5, «vol resplendent»:   

 

POLTRADES DEL VENT  

 

Recordant Miguel Hernández.

 

Veu de pastor, començat el foscant,

senyorejava l’esglai de la nit.

Remor de fonts i de bosc fa del crit

lliure presó, saviesa de cant.            4

 

Poble tots dos. En un vol resplendent,

alces, ocell, quan apunta la llum,

aire rebel. S’esvaneix el vell fum

sota les clares poltrades del vent.       8

 

 Barcelona, disset de maig de 1976

 

Espriu parteix dels versos del poeta d’Oriola, «Vientos del pueblo me llevan» del poemari Viento del pueblo. Poesía en la guerra, Valencia: Socorro Rojo Internacional, 1937, amb Pròleg de Tomás Navarro Tomás.

En el títol hi afegeix aquest singular nom, poltrades –‘conjunt de poltres d’una egua, d’un amo, etc’, segons el Fabra. Amb aquesta imatge Espriu es refereix als joves republicans que creien en la revolució que havia de canviar aquella Espanya miserable i endarrerida. I  ho feia enllançant amb Bartomeu Rosselló-Pòrcel, per trajectòria ideològica, és clar,  a qui havia dedicat el poema Galop:

 

Mentre cavalques temença, camins,

poltrades de nit i de veus, solitari

cec genet oratjós, en la pau de sobte

caigut, no pensat ja per sempre.

 

(Les hores, «Galop»).

 

Des de l’inici de la guerra, estant com estaven dividides les esquerres, Espriu va tenir molt clar, que aquell conflicte s’allargaria i els republicans perdrien. Deia que l’única solució era un “abrazo de Vergara”, o sigui un pacte, entre les parts en conflicte.

 

El galop d’aquests poltres

no durarà.

 (Llibre de Sinera, XXV 5-6)

 

Respecte als revolucionaris, Espriu era conservador, però venia d’una família molt liberal i era molt més proper al socialisme que no pas a les dretes, i per damunt de tot no era feixista. Però tampoc no era de la corda d’aquells joves revolucionaris, tanmateix  sí era capaç de comprendre els qui veien possible la revolució, encara que no en compartís l’actitud violenta:

 

Folles raons de bàtec

són de mal escoltar.

Però potser hi sentíem

un dolor molt humà

 

 (Llibre de Sinera, XXV 17-20).

 

Espriu s’adreça a Miguel Hernàndez amb decasíl·labs clàssics catalans, per vincular-lo al vers ausiasmarquià. I ho fa per proximitat cultural, sense cap mena de crítica, ben al contrari és un homenatge, perquè Espriu també admirava molt un altre oriolà, Gabriel Miró, en el castellà del qual retrobava molts catalanismes.

En el vers 1,  Veu de pastor, començat el foscant, evoca l’accent poètic d’Hernández, essencialment pastoril va ser fill d’un modest tractant de cabres i al retorn del seu primer viatge a Madrid, decebut, l’atenció del ramat del seu serà una de les principals atencions,  un molt íntim contacte amb la natura  que esdevindrà font de les seves experiències vitals i poètiques.

Però aquí,  Espriu s’autocitava, fill de notari, home de ciutat, la seva relació amb la natura  passa per l’armenter de les estrelles, la constel·lació del Bouer o Pastor i el vent dels humans desitjos que l’arroseguen en el seu ensomni cap al ponent :

 

Em dreça el cant

l’armenter

del resplendent ramat,

al pastor que posava

molt lenta i dolça son

en els ulls de la nit.

El sol se’n va,

i encara veig

als cims

el seu últim adéu.

[...]

i se m’enduia

[...]

per llargs camins de posta,

sempre amb ell

i amb el vent.

 

(Final del laberint,  III 1-10,  20, 23-25).

 

A “començat el foscant, senyorejava l’esglai de la nit”, es refereix al malestar polític que va desencadenar  la guerra.  Com a poeta fill de llevant, Hernández havia escrit:

 

Que como el sol sea mi verso

más grande y dulce cuanto más viejo

 

Espriu no podia conèixer aquests versos inèdits encara, però com a fill de llevant la llum ja omplia la poesia d’Hernàndez. El foscant que Espriu convoca proclama el triomf de “l’esglai de la nit“, és a dir, el temps de la guerra ha arribat i s’ha estès arreu. Però han passat molts anys i ara  “el crit lliure presó, saviesa de cant”  aporta una nova esperança, inexistent a la llarga postguerra:

 

Damunt la roca nua de la mort

puc ja només alçar l’alta columna

d’aquest dolor, un aspre, solitari

crit sense cant                    

 

 (Les hores XXXV 7-10)

 

 

La “Remor de fonts i de bosc” que Miguel Hernàndez manté en el record converteixen en “lliure presó” la cel·la on agaonitza el seu cos, la llibertat moral que cap dèspota pot aniquilar. Aquest és el missatge de supervivència que recull Espriu: 1976, superada l’etapa desoladora del franquisme, la poesia esdevé superació de l’angoixa, d’aquell crit sense càntic anterior de què també parlava a El caminant i el mur, VIII 5-6,  ara, mitjançant la sublimació a través de l’art, la poesia esdevé cant, com ho havien estat les interpretacions públiques de l’Oriolà. Diu Navarro Tomàs: «en muchos casos, sus recitaciones exaltando los ánimos de sus camaradas han hecho vibrar los campos con aplausos enardecidos» (Pròleg a Viento del pueblo). Poeta i ciutadans esdevenen de nouPoble tots dos”:

 

Som indestriables

el meu poble i jo     (“El meu poble i jo”, 14-15).

 

En un vol resplendent, alces, ocell, quan apunta la llum, aire rebel”. Notem que ja no és el “vent” que mou tempestes, sinó aire carrgat  de raó. El tema del vol expressa el màxim desig de llibertat per a Espriu (vg. «Lliure vol», Les hores). E 1965, tot citant Nazim Hikmet   (Les ombres, p.  35), expressava el seu màxim desig:

 

«Ser, enmig dels núvols, un ocell que ningú no pot caçar»

 

També Hernández és el poeta del vol, vegeu  la prosa El pájaro enamorado; i a Nanas de la cebolla ten fa una ètica per al futur del seu filll:

 

Ser de vuelo tan alto,

tan extendido,

que tu carne parece

cielo cernido

 

Hi torna fusionant-lo amb el galop, com Espriu també farà:

 

Ala que irás muy alto.

Torre del día, niño.

Alborear del pájaro. […]

la tierra es tu caballo.

Cabálgala. Domínala. […]

Asciende. Rueda. Vuela,

creador de alba y mayo.

Galopa.

 

Diu Espriu:S’esvaneix el vell fum”. Es refereix a «el fum espès d’encens al poderós» (La pell de brau, XXV 6) que feia ajupir el poble com un gos esporuguit, ja que en el mateix poema llegim «Ve per la nit remor de moltes fonts: / anem tancant les portes a la por» que enllaça amb «remor de fonts i de bosc fa del crit» (supra v. 3).

I acaba el poema amb un homenatge a aquells lluitadors per la llibertat: “clares poltrades del vent”. L’adjectiu aporta una valoració positiva, força diferent de com ho veia a «Galop». Passats els anys en tindrà un record ple de vida (vg.Les roques i el mar el blau, ps.  24-26):

 

"em sembla que sento alhora un galop de nobles cavalleries, en plena llibertat, per altes herbes de camps humits, a terres planeres que vaig visitar de jove"

 

 

llegir més

DALLA PLAÇA CATALUNYA (2), Raffaele Pinto

La giornata di ieri (giovedì) è stata interamente dedicata a discutere la questione della partita di Champions che domani (sabato) il Barça gioca con il Manchester. La polizia potrebbe usare questa scusa (cioè il timore degli incidenti che  i “boixos nois” -l’ala più inquieta della tifoseria del Barça- a volte provocano dopo le vittorie della squadra) per occupare la piazza e le vie adiacenti.

I timori si sono materializzati stamattina, quando la polizia è entrata nel centro della piazza cacciando via gli accampati, e lasciando entrare i furgoni della nettezza urbana che hanno portato via bancarelle e tende. Gli indignados (molte centinaia) si sono però riaggruppati sulla circonferenza della piazza , muso a muso con i poliziotti, gridando i loro slogan (p. es.: El pueblo unido jamás será vencido) ed ogni tanto cercando di rompere il cordone per raggiungere il centro, con inseguimenti e manganellate, proiettili di gomma e varie diecine di ferite.

Da Puerta del Sol (Madrid) convocata manifestazione per questo pomeriggio in solidarietà con Barcellona. Lì temono di venire sloggiati per motivi di igiene (gli argomenti che usa la destra per esigere dal governo l’intervento della polizia).

A Barcellona lo sfondamento definitivo c’è stato pochi minuti fa (h. 13), quando il centro della piazza è stato rioccupato dai dimostranti, e gli scontri si verificano ora attorno alla piazza: furgoni e sirene, la polizia che carica e bastona, mani e volti insanguinati. Comportamento disuguale, e un po’ isterico, delle reti televisive.

Sembra che ora (13,30) la polizia si ritiri, forse perché un altro gruppo di manifestanti ha taglito la via Diagonal, dall’altra parte della città. Qui la piazza è di nuovo occupata completamente dai manifestanti, che rimontano le loro tende.

Oggi la piazza vince. Ma sulla città aleggia una domanda: cosa succederà domani sera, quando Viktor Kassai fischierà la fine della partita?

llegir més

DALLA PLAÇA DE CATALUNYA, Raffaele Pinto

 

Aquest article ha estat publicat al web de Popolo viola. Quaderns de Lavínia no es pot desentendre del que està passant a Lavínia ciutat:

Mentre la televisione va snocciolando i primi parziali delle elezioni amministrative celebrate oggi (seggi chiusi alle h. 20), alle h. 21 nella piazza principale delle città spagnole comincia il suono assordante delle “cacerolas” (pentole e tegami usati come strumenti a percussione), con cui il popolo degli “indignados” manifesta la propria indignazione contro una classe politica giudicata corrotta e/o inetta. Mentre i rappresentanti del partito socialista intonano il “de profundis” per la clamorosa batosta elettorale (fra le altre, persa Barcellona e in nettissima minoranza a Madrid, già della destra), Plaza de Catalunya e Puerta del Sol, e le piazze simbolo di tante altre città, si riempiono di cittadini che festosamente gridano la loro ripugnanza nei confronti di un sistema politico percepito come strumento di dominio e sfruttamento al servizio del grande capitale (contestualmente, hanno elevato sugli altari l’Islandia, per le riforme costituzionali e i processi ai banchieri, e Wikileaks, per le rivelazioni sui panni sporchi della politica mondiale).  In barba alle leggi spagnole, che logicamente proibiscono manifestazioni durante le elezioni, i cittadini si accampano nelle piazze-simbolo delle città e organizzano seminari, dibattiti e assemblee su tutti i temi della vita civile in piena giornata eletterale. Il ministro abbozza e la polizia sta a guardare, magari fraternizzando con gli accampati.

In mezzo al frastuono della “cacerolada” ogni tanto  si sente il botto di un mortaretto, o una melodia strimpellata da un gruppetto di musicisti. Flashes e telecamere dovunque. Facce sorridenti. Turisti e mamme con carrozzino. Lungo tutta la circonferenza della Plaza de Catalunya, bancarelle con volantini (ogni commissione ne ha una ed è monograficamente  dedicata ad un tema: casa, disoccupazione, etica etc.). In alto, ben visibile, il programma della giornata: conferenze, seminari, spettacoli, pasti. Alle 21,30 assemblea generale. I comunicati alla stampa vengono diffusi da numerosi portavoce che si vanno alternando, per evitare che si creino leaders. Si decide di andare avanti con l’accampamento-occupazione ancora per una settimana. Su un grande planisfero bandierine colorate indicano i luoghi in cui è arrivata l’onda spagnola del 15 Maggio: l’Italia ne è piena!

Colpisce la sincronia degli avvenimenti: la sinistra parlamentare che crolla, la protesta cittadina che si espande e rafforza. La pessima gestione della crisi economica, e soprattutto l’essersi piegato davanti ai boss dell’Unione Europea, che l’anno scorso pretesero dalla Spagna sacrifici disumani, sono costati al capo del governo socialista, Rodriguez Zapatero, la rinuncia alla ricandidatura (l’anno prossimo si vota per le politiche) e la sconfitta elettorale di oggi. Se forse è prematuro parlare di un decentramento spagnolo dei luoghi destinati alla politica, è chiaro però che almeno una “certa” politica, cioè quella di difesa e resistenza contro l’arroganza del potere economico, ha abbandonato le sedi dei partiti e si è trasferita nelle strade. La spazio urbano ridiventa così “piazza”, come nella migliore tradizione  mediterranea, cioè spazio vitale di incontro e scambio fra persone, di autentica socializzazione.

Ci si chiede, qui, se e quanto durerà il movimento del 15 M. Si può plausibilmente avanzare una ipotesi: finché la crisi economica non verrà risolta e finché una intera generazione si vedrà priva di prospettive di futuro, sarà molto difficile per qualunque partito recuperare  nella cittadinanza rispetto e credibilità. È questo vuoto che il movimento riempie.

Intanto, nelle commissioni che sulla circonferenza della piazza dibattono temi monografici, una questione preoccupa invariabilmente gli assistenti (varie diecine, seduti per terra in circolo, con un microfono che dal centro raggiunge di volta in volta gli oratori): come evitare che le proposte particolari formulate ed approvate nella commissione vengano poi soffocate nella confusione della assemblea generale, che senza un ordine del giorno dà spazio a tutti quelli che vogliono intervenire. La questione procedurale definisce preliminarmente la direzione idologica e politica del movimento: spontaneismo vs. organizzazione; disgregazione e ricchezza di iniziative vs. centralizzazione e direzione unificata. L’osservatore italiano di passaggio, non giovanissimo, ricorda analoghi dibattiti di altri tempi nel suo paese.

Per ora vince la spontaneità, e si va alla assemblea generale senza canovacci predeterminati. La cacerolada questa notte è stata in parte risparmiata ai passanti e agli avventori delle vicine Ramblas perché al suo posto c’è stato un concerto di Julian Marley, che ha cantato canzoni di suo padre. Si parte con gli interventi. Una ragazza messicana saluta gli “indignados” e riferisce su analoghe iniziative del suo paese; un ragazzo di Balaguer (provincia di Lleida) riferisce a sua volta sul resto della Catalogna, prima in catalano e poi in spagnolo (“per evitare che la gente chieda al vicino cosa ha detto”). Un altro, con voce leggermente alterata dall’alcool, dopo qualche frase in prosa comincia a cantare; la protesta è generale: “que no vuelva, que no vuelva” (non fatelo tornare). Il seguente propone la creazione di una “comisión del corazón” (commissione del cuore) che canalizzi le empatie del movimento. Poi, finalmente, proposte di iniziative concrete: grande sciopero ‘immaginativo’ e marcia unitaria per la prossima settimana, presidio degli accessi al Parlament de Catalunya (l’equivalente di un nostro Palazzo della Regione), ritiro del danaro depositato nelle banche. E poi una scadenza immediata: sabato prossimo, finale della Champions, in cui il Barça si gioca il titolo con il Manchester. È tradizione, infatti, che i tifosi celebrino le vittorie della loro squadra presso la mitica fontana di Canaletas, che si trova nella confluenza delle Ramblas con la Plaza de Catalunya   (e che rappresenta un amato punto di ritrovo dei barcellonesi per ogni convegno affettivo, pubblico o privato). Ed è tradizione, anche, che i festeggiamenti si concludano con simboliche distruzioni di arredamento urbano (vetrine di negozi, sportelli bancomat, panchine etc.). In occasione di grandi eventi sportivi (come quello di sabato prossimo), la polizia occupa tutta la zona (compresa la piazza) per evitare tali intemperanze. L’oratore avverte l’assemblea del pericolo che corre l’accampamento, perché sabato la polizia (i catalani “moços de esquadra”) potrebbe usare la scusa della partita per sgombrarla. In effetti anche a Madrid temono un prossimo sgombero di Puerta del Sol. Staremo a vedere.

Mentre abbandono la postazione scambio qualche frase con Jordi, barcellonese che vive a Berlino ed è tornato per vedere cosa succede nella sua città. Mi racconta dei Verdi tedeschi, della piccola rivoluzione che c’è stata lì, così simile a questa. Ma in Germania sono organizzati, hanno un partito. Questi invece rifutano ogni tipo di gerarchia e disciplina. Certo, la rabbia c’è e la volontà pure… “Vedi tutta questa gente? Sono un esercito. Quando troverà i suoi leaders entrerà in azione!”

Raffaele Pinto insegna Letteratura italiana nella Universitat de Barcelona

llegir més